Bland alle de tørre ingredienser i en skål. Hvis du vil lave brødet som "surdejsrugbrød", så tilføj her 2-4 kapsler mælkesyrebakterier/probiotika til de tørre
ingredienser.
Bland herefter vand, sirup og æbleeddike i en kande, og opløs gæren heri. Hvis du bruger bagepulver, skal det tilføjes de tørre ingredienser.
Rør væsken i de tørre ingredienser, og bland godt med en ske, så alt er ordentligt rørt sammen. Dejen skal nu være som tyk grød.
Hæld dejen i en enlitersrugbrødsform med bagepapir. Sæt så brødet til hævning i 50 minutter. Til ”surdejsrugbrød”: Lad dejen syrne i formen natten over på køkkenbordet godt pakket ind i en frysepose.
Sæt ovnen til 240 grader. Når brødet sættes i ovnen, sættes temperaturen til 200 grader almindelig ovn, og brødet bages i cirka 50 minutter. Brødet er færdigt, hvis det lyder hult, når du banker på det.
Tag det ud af formen, og lad det køle helt ned, inden det skæres i skiver. Opbevar brødet i en pose i køleskabet.