Udskriftsindstillinger:

Groft glutenfrit “rug”brød

Sværhedsgrad Begynder
Tid
Forberedelsestid: 15 min Tilberedningstid: 50 min Hviletid: 50 min Tid i alt: 1 time 55 min.
Portioner 8
Bedste sæson Velegnet hele året
Ingredienser
  • 180 gram solsikkekerner
  • 30 gram græskarkerner
  • 40 gram chia- eller hørfrø
  • 40 gram chia- eller hørfrømel (Kværn chia- eller hørfrø i en blender eller kaffekværn)
  • 160 gram kartoffelmel
  • 80 gram majsstivelse
  • 210 gram fuldkornsrismel
  • 2 spiseskeer carobpulver (valgfrit. tilføjes for farvens skyld)
  • 3 teskeer johannesbrødkernemel (købes på apoteket eller helsekostbutikker)
  • 2-4 mælkesyrebakterier/probiotika-kapsler (Valgfrit. Vær obs. på laktose)
  • 30 gram gær (5 g ved "surdejsbrød") (eller 2 tsk. bagepulver)
  • 2 spiseskeer æbleeddike
  • 2 spiseskeer sirup
  • 440 milliliter vand (lunkent)
Sådan gør du
  1. Bland alle de tørre ingredienser i en skål. Hvis du vil lave brødet som "surdejsrugbrød", så tilføj her 2-4 kapsler mælkesyrebakterier/probiotika til de tørre
    ingredienser.

  2. Bland herefter vand, sirup og æbleeddike i en kande, og opløs gæren heri. Hvis du bruger bagepulver, skal det tilføjes de tørre ingredienser.

  3. Rør væsken i de tørre ingredienser, og bland godt med en ske, så alt er ordentligt rørt sammen. Dejen skal nu være som tyk grød.

  4. Hæld dejen i en enlitersrugbrødsform med bagepapir. Sæt så brødet til hævning i 50 minutter. Til ”surdejsrugbrød”: Lad dejen syrne i formen natten over på køkkenbordet godt pakket ind i en frysepose.

  5. Sæt ovnen til 240 grader. Når brødet sættes i ovnen, sættes temperaturen til 200 grader almindelig ovn, og brødet bages i cirka 50 minutter. Brødet er færdigt, hvis det lyder hult, når du banker på det.

  6. Tag det ud af formen, og lad det køle helt ned, inden det skæres i skiver. Opbevar brødet i en pose i køleskabet.